Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 7 niet sneller, wel zuiniger dan Vista

Performance was een van de speerpunten in de ontwikkeling van Windows 7, hebben Microsoft-officials steeds uitgedragen. Maar op basis van de testen met de 32-bitsversies van Windows concludeert Infoworld dat betere prestaties alleen een rechtvaardiging vormen voor de upgrade van Windows XP naar Windows 7. Ten opzichte van Windows Vista constateert het blad nauwelijks winst.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Het blad testte de drie Windows-versies met een T3500-werkstation van Dell met een vierkernige Xeon W3540 (Nehalem) processor met klokfrequentie van 2,93GHz, een Nvidia FX Quadro 4800 grafische kaart en 4 gigabyte geheugen. De besturingssystemen waren voorzien van de recentste drivers en stonden op drie identieke harde schijven, die voor de tests werden verwisseld.

Met Viewperf 10 testte Infoworld de prestaties bij grafische applicaties – zoals Adobe Photoshop – omdat die het meest representatief zijn voor thuisgebruik en bovendien de neiging hebben de aanwezige hardware maximaal te benutten. Met de Cinebench-benchmark werd gemeten met welke factor multithreading de prestaties verhoogt. Bij beide tests geldt dat hogere getallen op betere prestaties duiden.

Windows 7 en Windows Vista presteren nagenoeg gelijk
Bencmark Windows XP SP3 Windows Vista SP3 Windows 7 Ultimate
SPEC Viewperf 10zonder SMT 95,84 142,95 139,35
SPEC Viewperf 10met SMT 93,45 145,30 138,80
Cinebench 10zonder SMT 3,34 3,40 3,48
Cinebench 10met SMT 3,98 4,07 4,09

Tot zijn verbazing constateerde de redactie dat Windows 7 en Windows Vista nagenoeg gelijk scoren. Inzet van simultaneous multithreading (SMT) – een techniek die de prestaties poogt te verhogen op processors met parallelle verwerkingslijnen - bracht daarin geen verschil.

Enerzijds is dat niet zo vreemd, omdat in de kern van het besturingssysteem weinig veranderingen zijn aangebracht. Anderzijds had men wel verwacht dat de verandering in het beheer van meerdere ‘threads’die de processor te verwerken krijgt, verschil zou maken, zeker op een quad-core-processor.

In Windows 7 is het mechanisme dat voorkomt dat threads in elkaars vaarwater komen, namelijk gedecentraliseerd. Daardoor kan Windows 7 tot 256 processors schalen; Windows Vista krijgt het bij 64 processors al lastig, omdat de centrale ‘kernel dispatcher lock’ vertragingen oploopt bij het reserveren en weer vrijgeven van de resources aan de verschillende bewerkingslijnen. De redactie concludeert uit de gelijke score van Windows 7 en Vista, dat de kernel dispatcher lock het bij vier processors kennelijk nog makkelijk aankan.

Microsoft maakt wel de claim waar, dat Windows 7 zuiniger omspringt met energie, althans op processors die weinig gebruikte delen naar behoefte kunnen in- en uitschakelen. Bij een test met Viewperf met vier ‘threads’ en SMT ingeschakeld verbruikten Windows XP en Windows Vista 247 respectievelijk 248 watt. Windows 7 Ultimate had genoeg aan 207 watt, een verschil van ruim 16 procent. Dat is te danken aan het feit dat Windows 7 is in staat threads te concentreren in zo min mogelijk bewerkingslijnen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in