Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekers ontwikkelen nieuwe zoekmachines

Een onderzoeker van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bedacht een zoekmethode voor afbeeldingen en films. Dat meldden de twee instellingen vandaag. De Utrechtse methode is bedoeld om het zoeken in teksten te vergemakkelijken. De manier waarop hersenen werken, is toegepast in de zoekmachine. Het systeem maakt hierdoor zelf associaties in teksten, wat meer zoekresultaten oplevert.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

De techniek is ontwikkeld voor de tekstwetenschap en wordt binnenkort gebruikt op de faculteit Geesteswetenschappen. De onderzoekers willen in de toekomst de zoekmachine ook geschikt maken voor gebruik in bibliotheken en op internet.

Het NWO richtte zich samen met onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) juist op beeld. Hun systeem maakt gebruik van geavanceerde beeldherkenning en maakt het intikken van een zoekterm overbodig. Deze methode won dit jaar drie internationale prijzen voor het beste automatische zoeksysteem.

"Nu zijn er vijfhonderd voorwerpen en gebeurtenissen ingevoerd in het systeem, dat moet worden uitgebreid naar tweeduizend stuks", aldus onderzoeker Theo Gevers. Ook deze methode zit nog in de wetenschappelijke hoek, maar de onderzoekers zijn in gesprek met commerciële partijen om het, nu nog naamloze, programma voor iedereen beschikbaar te maken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in