Overslaan en naar de inhoud gaan

Deel betaalautomaten niet klaar voor chippas

Volgens een woordvoerder is meer dan 90 procent van de ruim 244.000 betaalautomaten in bijvoorbeeld winkels of horecagelegenheden klaar voor de chip. Vanaf 1 januari 2012 kunnen Nederlanders via de betaalautomaten alleen nog betalen met een bankpas met een chip. Consumenten kunnen dit jaar al steeds minder vaak hun pinpas door een gleuf halen.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

"Alle betaalautomaten moeten voor het eind van dit jaar klaar zijn voor het nieuwe pinnen", zei een woordvoerder van Currence. "Sommige apparaten moeten nieuwe software krijgen, maar anderen moeten geheel worden vervangen."

Volgens Currence zijn het vooral onbemande benzinestations en parkeergarages die de betaalautomaten nog moeten vervangen. "Verder zijn er ondernemers die nog geen nieuw contract met hun bank hebben afgesloten. Zij hebben daar tot het eind van dit jaar de tijd voor", zei de woordvoerder.

Er zijn ook bedrijven die zich nog niet bewust zijn van het 'nieuwe pinnen'. "Zij hebben gewoon nog niets vernomen van de verandering."

Detailhandel Nederland meldde dat nog enkele technische problemen aan het licht zijn gekomen tijdens testen die zijn uitgevoerd in winkelcentra. "Zo konden ondernemers bijvoorbeeld niet traceren in welk filiaal welke betalingen zijn gedaan. Maar we hebben de garanties gekregen dat het systeem werkt", zei een woordvoerder.

Volgens de branchevereniging zijn er inderdaad ondernemers die hun zaken nog niet op orde hebben. ,,Het gaat vooral om kleine ondernemers. Zij moeten bijvoorbeeld hun bankcontract nog omzetten en hun apparatuur deels of helemaal vervangen.''

Ook bij consumenten is het nieuwe pinnen nog niet helemaal doorgedrongen, weet Currence. "De handeling is anders. Het komt wel eens voor dat mensen hun pasje daardoor in het apparaat laten zitten. Betaalautomaten geven daarom drie piepjes om de consument daar attent op te maken", aldus de woordvoerder.

Overigens zijn bijna alle 25 miljoen bankpassen nagenoeg 'chipklaar'. "Het kan zijn dat er hier en daar iemand is wiens bankpas niet geschikt is voor het nieuwe pinnen. Maar we kunnen stellen dat nagenoeg 100 procent van de pasjes chipklaar is."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in