Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM computer haalt gelijkspel in quiz

Watson neemt het op tegen Brad Rutter en Ken Jennings, beiden gepokt en gemazeld in de quiz Jeopardy. De deelnemers moeten cryptische vragen beantwoorden en dat vereist heel wat inventiviteit en het vermogen om gevolgtrekkingen te maken. Via technieken uit de wereld van de kunstmatige intelligentie hebben de ontwerpers van de Watson geprobeerd dat menselijk redeneervermogen te simuleren.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Dat bleek al aardig te zijn gelukt, want in de voorronde wist het computersysteem de beide menselijke kandidaten te verslaan. Deze week wordt een serie rondes afgewerkt, in totaal 3 stuks. In de eerste ronde behaalde Watson dezelfde score als Brad Rutter.

In de tweede ronde versloeg de machine 2 twee tegenspelers, die tot de besten behoren in het vijftigjarig bestaan van de tv-quiz Jeopardy. De supercomputer beantwoordde 13 vragen goed, voordat een van de menselijke kandidaten ook maar een punt kon scoren. De computer kon zich daarna wel een foutje veroorloven. Op de vraag welke stad zijn grootste vliegveld had vernoemd naar een oorlogsheld en zijn een na grootste luchthaven naar een veldslag, antwoordde de computer: Toronto. Maar de menselijke tegenspelers gaven het juiste antwoord: Chicago.

'Goede science-fiction'
Het publiek in de VS is na de eerste spelronde enthousiast over de capaciteiten van de computer. Een commentator vergeleek de tv-uitzending met een goede science fiction-flim. Een team heeft jaren gewerkt aan de ontwikkeling van het computersysteem en de bijbehorende software.

IBM wil de hardware in de toekomst gaan gebruiken voor toepassingen die het leven moeten veraangenamen. Deelname aan de quiz Jeopardy wordt gezien als een graadmeter voor de kracht van het systeem en tevens als een manier om zwakke plekken in de installatie te kunnen ontdekken. De winnaar van de quiz ontvangt 1 miljoen dollar (circa 700.000 euro). Als supercomputer Watson wint, geeft fabrikant IBM het prijzengeld aan een goed doel. De Amerikaanse computergigant kijkt inmiddels verder dan het televisiespel. "IBM gaat het zeker niet om het spel'', zegt vicepresident voor onderzoek Katherine Frase tegen nieuwszender CNN, "We willen de beste manier vinden om Watsons technologie te gebruiken om echte problemen op te lossen.''

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in