Overslaan en naar de inhoud gaan

Oracle schaalt tape naar 1000 petabyte

De StorageTek T10000C, zoals de tapedrive officieel heet, is veel sneller dan apparatuur van andere merken. Bovendien is het apparaat kleiner, stelt Oracle. Afhankelijk van het opslagsysteem waarmee hij wordt vergeleken heeft de nieuweling een vloeroppervlak nodig dat 3 tot 5 keer zo klein is.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

De basis wordt gevormd door tapes met een capaciteit van 5 terabyte. De tapecartridges worden speciaal voor dit systeem gemaakt door Fuji Film. Om de extreem hoge opslagdichtheid mogelijk te maken wordt gebruik gemaakt van een speciaal magnetisch materiaal, te weten bariumferriet (BaFe). Dit heeft de benodigde magnetische eigenschappen om zeer kleine gebiedjes een bepaalde magnetisatierichting te geven. Via een procédé, dat afkomstig is uit de nanotechnologie, is het mogelijk om de magneetdeeltjes zeer gelijkmatig te verdelen over de tapes.

Tapesysteem bedoeld voor datacentrum
De uitwisseling van gegevens tussen tape en computersysteem verloopt met een snelheid van 240 MB/seconde en dat is volgens Oracle zo'n 50 tot 70 procent sneller dan de tapes van de concurrentie, zoals LTO-5 en de IBM TS1130. Het opslagsysteem wordt gepositioneerd in het datacentrum, zowel voor gewone opslag als voor het opslaan van backups. Een compleet volgebouwd systeem dat bovendien werkt met een compressie van 2:1 kan 1000 petabytes herbergen. In vergelijking met diskgebaseerde systemen claimt Oracle een besparing op energie (voor aandrijving en koeling) van bijna 99 procent.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in