Overslaan en naar de inhoud gaan

TI maakt chip voor draadloos opladen

Door draadloos een accu op te laden omzeilt de industrie het probleem dat voor vrijwel elk apparaat een eigen stekkertje nodig is. Wel is het zaak om de energieoverdracht in goede banen te leiden, reden waarvoor de Qi standaard in het leven is geroepen.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Bij draadloos opladen wordt gebruik gemaakt van twee spoelen, die wanneer ze bij elkaar in de buurt komen energie kunnen uitwisselen. Dit is vergelijkbaar met de werking van een gewone transformator, alleen ontbreekt in dit geval de zware ijzeren kern. Het is de kunst om de spoelen zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen voor een optimale energiekoppeling.

Een chip als regelneef
De halfgeleider van Texas Instruments wordt ingebouwd in het oplaadstation, en zorgt daar voor het op de juiste wijze toedienen van elektrische energie aan de oplaadspoel. De chip bevat sensoren, die kunnen vaststellen in hoeverre het op te laden apparaat al van energie is voorzien. Is de accu bijna vol, dan hoeft niet zoveel energie meer te worden toegevoerd. Deze manier van werken is zuinig en voorkomt tevens dat schade ontstaat doordat de oplaadspoel wordt overspoeld met energie.

Slim meten
De sensoren in de chip stellen ook vast of er niet per ongeluk een metalen voorwerp op de oplader wordt gelegd. In dat geval wordt de energietoevoer onderbroken. Zou dit niet gebeuren, dan wordt energie verspild. Ten slotte is de chip voorzien van meetcircuits die overbelasting en oververhitting kunnen detecteren. De hele schakeling is opgenomen in een 48-pins behuizing en wordt onder typenummer bq51011 op de markt gebracht.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in