Overslaan en naar de inhoud gaan

Grafeen kan internet oppepper geven

Wetenschappers van de Universiteiten van Manchester en Cambridge hebben een manier gevonden om de gevoeligheid van grafeen in optische systemen belangrijk te verbeteren. Hun ontdekking effent de weg naar veel snellere en kleinere opto-elektronische componenten, zoals ontvangers en schakelaars in optische datacommunicatiesystemen en wellicht ook zonnecellen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Grafeen is een zogeheten supergeleider, waarin elektronen nagenoeg weerstandsloos en dus snel en zonder enige verlies bewegen. De optische eigenschappen van van de koolstofverbinding zijn echter belabberd: van opvallend licht pikt grafeen maar zo'n procent of 3 op. Volgens een bericht in Nature Communications wisten Britse onderzoekers dit laatste probleem te ondervangen door grafeen te combineren met een nano-dunne 'plasmonische' laag metaal. Dat blijkt de lichtontvangst met zo'n factor 20 te verbeteren.

'Plakbandtruc' leverde Nobelprijs op
Grafeen bestaat uit een enkele laag koolstofatomen die in een honingraatstructuur met elkaar zijn verbonden. De mogelijkheid, en de bijzondere elektrische en mechanische eigenschappen ervan, werd al in de jaren tachtig van de vorige eeuw vermoedt. Toch duurde nog tot 2004 voordat het daadwerkelijk lukte één enkele laag grafeen te isoleren, door het - in eerste instantie met een ordinair stukje plakband - van de oppervlakte van een brokje grafiet af te trekken. Het leverde Andre Geim en Kostya Novoselov van de universiteit van Manchester in 2010 een Nobelprijs op.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in