Overslaan en naar de inhoud gaan

HP schaart zich achter OpenStack

Als zo’n standaard gezet wordt, kunnen klanten namelijk zonder al te veel kopzorg hardware in de cloud huren, een eigen cloud bouwen of public en private cloud combineren. Huren van hardware bij aanbieders die zich aan de standaard houden, vraagt geen extra kennis. En de implementatie is zonder problemen over te zetten naar een andere aanbieder van public cloud, of bij een private cloud een andere serverleverancier, mocht wens of noodzaak zich aandienen.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

OpenStack is een initiatief van Nasa en RackSpace. Doel van dat initiatief is de ontwikkeling van een standaard voor infrastructures-as-a-service (IaaS). OpenStack heeft inmiddels drie producten opgeleverd:

  • Compute, voor het beschikbaar maken en beheren van grote netwerken van virtuele machines die een redundant en schaalbaar cloudcomputingplatform vormen.
  • Object Storage, voor het creëren van een redundante, schaalbare gegevensopslag in de petabyteklasse voor relatief statische data als virtual machine images, e-mail back-updoeleinden en foto’s.
  • Image Service, dat opzoeken, registratie en leveringsdiensten faciliteert voor virtual disk images via een standaard REST-interface.

In het jaar dat het opensourceproject nu loopt, heeft het ruim negentig bedrijven weten te verenigen, waaronder zwaargewichten als Cisco en Citrix. De enige serverleverancier die tot nog toe participeerde, was Dell.

HP brengt daar nu verandering in door ook toe te treden tot de OpenStack-community. Vice-president cloud services Emil Sayegh van HP maakte die stap bekend op het corporate blog. Volgens Sayegh gaat HP een actieve rol spelen binnen OpenStack; individuele HP-ontwikkelaars participeren al in projecten van OpenStack. Over specifieke implementaties van OpenStack-onderdelen spreekt Sayegh nog niet. Een woordvoerder verklaarde desgevraagd tegenover InfoWorld dat het voor HP nog te vroeg is om specifieke producten of diensten te noemen.

Dell heeft dat voor private clouds inmiddels al wel rond, met een totaalaanbod van de OpenStack-software onder Linux Ubuntu 10.10 op zijn PowerEdge C- servers, en een ‘Crowbar’ gedoopt pakket om OpenStack automatisch te installeren en configureren op meerdere nodes, en voor beheer. Maar plannen voor een public cloudaanbod heeft Dell ook nog niet bekendgemaakt.

Krachtige tegenstrevers
OpenStack kan de steun van HP goed gebruiken. Het moet opboksen tegen een aantal krachtige tegenstrevers. VMware probeert in samenwerking met aanbieders van public clouds en telecombedrijven van zijn softwarestack de standaard voor infrastucture-as-a-service te maken. IBM is actief met zijn Cloudstart-programma. En ook Eucalyptus Systems timmert aan de weg met een softwareplatform dat zich ook leent voor de bouw van private clouds. In dat laatste initiatief participeren Dell en HP ook.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in