Overslaan en naar de inhoud gaan

RFID-identificatie wint Best Paper Award

Pietrzak werkt bij het CWI in de onderzoeksgroep Cryptology and Information Security. Andere leden van het winnende team zijn Eike Kiltz (Ruhr Universität, Bochum), David Cash (University of California, San Diego), Abhishek Jain (University of California, Los Angeles) en Daniele Venturi (Sapienza Universiteit, Rome).
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Het onderzoeksteam ontving de prijs voor hun artikel ‘Efficient Authentication from Hard Learning Problems’. Ze ontwierpen nieuwe, eenvoudige en veilige cryptografische authenticatiemethoden voor kleine apparaten. Deze nieuwe methoden kunnen ook gebruikt worden op RFID-chips in bijvoorbeeld elektronische paspoorten en de OV-chipkaart.

Rekenkracht vs. grootte
RFID-chips ontberen door hun geringe grootte de ruimte voor rekenkracht om gecompliceerde identificatie-algoritmen uit te voeren. Cryptografen Hopper en Blum opperden in 2001 een efficiënte en eenvoudige authenticatiemethode, HB. Door een beperkt aantal berekeningen was deze methode prima geschikt voor kleine apparaten en RFID-chips. Het bleek echter niet bestand tegen ‘actieve’ tegenstanders die boodschappen onderscheppen en veranderen; het protocol is daarom nooit in de praktijk gebruikt.

De afgelopen jaren zijn diverse methoden ontwikkeld die te zwak bleken of teveel rekenkracht van de kleine RFID-chip vergden. Het winnende onderzoeksteam op Eurocrypt 2011 ontwikkelde een nieuwe methode om protocollen te bouwen met dezelfde efficiency als HB, maar daarnaast voldoende veiligheid bieden in de praktijk.

Prototype
Een prototype van een RFID-chip met de nieuwe verificatiemethode wordt momenteel geïmplementeerd door de ‘embedded security’-groep aan de Ruhr Universität Bochum in samenwerking met het CWI in Amsterdam. In de toekomst kunnen de ontwikkelde technieken ook worden gebruikt voor andere taken dan cryptografische authenticatie, zoals bijvoorbeeld encryptie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in