Overslaan en naar de inhoud gaan

Reizen met OV-chipkaart kan nu in hele land

De twee noordelijke provincies zouden oorspronkelijk al in december met de OV-chipkaart beginnen. Er ontstond vertraging toen bleek dat de kaartlezers voor de bussen van vervoersbedrijf Qbuzz niet tijdig leverbaar waren.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Naast de OV-chipkaart kan vooralsnog in veel delen van het land nog met een strippenkaart worden gereisd. Het is de bedoeling dat de chipkaart nog dit jaar gefaseerd in het hele land verplicht wordt gesteld, te beginnen in de provincie Zuid-Holland. De invoering daar is wel uitgesteld naar aanleiding van recente publicaties dat de chipkaart makkelijk kan worden gekraakt. In Amsterdam en Rotterdam is de strippenkaart al eerder in de ban gedaan.

Anonieme chipkaart voor ouderen bepleit
De Tweede Kamerfractie van GroenLinks wil dat er alsnog een anonieme chipkaart voor 65-plussers komt. Zij kunnen nu alleen een op naam gestelde OV-chipkaart krijgen als ze aanspraak willen maken op de ouderenkorting van 40 procent. Daardoor zijn ouderen die om privacyredenen geen gepersonaliseerde chipkaart willen, gedwongen het volle pond te betalen.

De vervoerbedrijven willen geen anonieme kaart voor ouderen omdat zo’n kaart fraudegevoelig zou zijn. De kaart kan worden doorgegeven aan anderen die nog geen 65 jaar zijn. Tweede Kamerlid Ineke van Gent veegt dat argument van tafel. Volgens haar kan in twijfelgevallen altijd naar een identiteitsbewijs worden gevraagd waarop de leeftijd staat vermeld. De VVD steunt het voorstel van GroenLinks, dat op een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt te kunnen rekenen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in