Overslaan en naar de inhoud gaan

AMD gaat prat op snelste videokaart ooit

Volgens AMD is er nog niet eerder zoveel rauwe performance in één grafische kaart samengepakt. De Radeon HD 6990 laat en score van P11865 op de 3DMark11-benchmark noteren, een wereldrecord. Daarmee is de GeForce GTX580 van aartsrivaal Nvidia, tot dusver de snelste kaart ter wereld, verslagen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De beide VLIW4 Caymanprocessors kunnen ieder beschikken over 2 gigabyte DDR5-geheugen, toegankelijk via een 256 bits brede databus met een kloksnelheid van 5 Ghz. De processors hebben standaard een klokfrequentie van 830 MHz. Overklokken is mogelijk, in elk geval tot 880 MHz.

Dankzij het grote, zeer snelle geheugen kan de kaart maximaal 5 beeldschermen tegelijk aansturen, een vinding die AMD Eyefinity noemt. De HD 6990 ondersteunt de grafische standaard DirectX 11. Verder bevat de kaart de Unified Video Decoder 3 (UVD3), een aparte voorziening voor het afspelen van HD-video en Blu-raydiscs met 3D-films.

Grootverbruiker van energie
De HD 6990 is wel een enorme energievreter, met een totaalverbruik van 375 watt. En dat is nog zonder overklokken. Een grote, centraal opgestelde ventilator moet de videokaart koel houden. Testers van de technische site Anandtech stelden vast dat het in een pc-kast met de nieuwe kaart desondanks erg warm kan worden.

AMD brengt de complete kaart niet onder eigen merknaam op de markt, maar laat dat over aan leveranciers als Asus, Club3D, MSI, Sapphire en XFX. Het betreft dan kaarten die door AMD zijn gefabriceerd en door de 'original equipment manufacturers' van hun eigen logo's zijn voorzien.

Koppel oude kaarten is sneller en goedkoper
Een enkele HD 6990-kaart is ongeveer 2 keer zo snel als 2 bestaande HD 6950-videokaarten die in een CrossFire-X opstelling zijn geschakeld. Maar met zo’n duo is de gebruiker wel goedkoper uit, stelt Anandtech vast. In Nederland is een HD 6950-kaart namelijk al voor zo’n 225 euro verkrijgbaar. Bovendien maakt de HD 6990 meer herrie en gebruikt hij meer energie dan een koppel HD 6950’s.

Zelfs een stel HD 6970-kaarten (het oude topmodel van AMD) in CrossFire-opstelling is nog iets goedkoper dan de nieuweling en bovendien wat sneller. Uit marketingoogpunt is het voor AMD echter interessant om zijn concurrent Nvidia weer even de loef af te steken met de claim “snelste videokaart ter wereld”. Nvidia op zijn beurt werkt alweer aan de GTX590, eveneens een videokaart met dubbele GPU.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in