Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel bedenkt krachtige accu met nanodeeltjes

De onderzoekers van Intel gebruiken nanomaterialen om daarmee een condensator met een zeer hoge capaciteit te maken. Zo'n condensator kan dan worden opgeladen, zodat hij een elektronische schakeling van voedingsspanning kan voorzien.
Intel

Het principe is eenvoudig in praktijk te brengen door twee geleiders te bevestigen op een isolerende tussenlaag. Op die manier worden ook de reguliere condensatoren gemaakt. Het probleem bij het werken op nanoschaal is, dat de isolerende tussenlaag erg dun is en daarom vrijwel geen weerstand kan vormen tussen de geleidende lagen. Valt die isolatie weg, dat is er ook geen condensatorwerking meer.

Intel wil de condensatoren gebruiken voor zogeheten micro-grids, elektriciteitsnetjes op zeer kleine schaal. Bijvoorbeeld rondom één persoon, die al zijn elektronische apparatuur en gadgets aan elkaar koppelt. "Met zo'n ultracondensator kan iemand in zijn broekzak het equivalent van een kleine auto-accu meenemen. Hij heeft dan voldoende energie om zijn systeempjes van spanning te voorzien", zegt Tom Aldridge, hoofd van het R&D-lab van Intel.

Voorlopig is het micro-grid nog een op zichzelf staand idee. "Maar", zegt Aldridge, "we zouden er veel meer mee kunnen doen. Bijvoorbeeld door verschillende grids met elkaar te koppelen, zodat mensen als een team een gezamenlijke energievoorziening met zich meedragen."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in