Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM bouwt 3 petaflop super voor Duitse universiteit

De zogeheten SuperMUC zal zijn voorzien van 1400 Xeon-processors die draaien in System x iDataPlex-servers van IBM. Nieuw is het koelsysteem, Aquasar, dat met warm water de processors kan koelen. Daarmee kan volgens IBM 40 procent bespaard worden op de energie die nodig is voor het koelen van de processors.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De SuperMUC wordt betaald door de Duitse overheid en de staat Beieren. De kosten van het systeem bedragen naar schatting voor 5 tot 6 jaar rond de 83 miljoen euro. Het systeem wordt onderdeel van het PRACE-initiatief (Partnership for Advanced Computing in Europe). Doel hiervan is Europese onderzoekers te voorzien van high-performance computing.

Nu is nog de Chinese supercomputer Tianhe-1A de snelste, met een rekenkracht van 2,57 miljoen miljard berekeningen per seconde. Daarmee verdrong China de VS van de eerste plaats, die tot dan toe was toebedeeld aan de Jaguar van Cray, die een rekenkracht heeft van 1,76 petaflops.

De VS lijkt vast van plan in 2012 de suprematie in supercomputers te heroveren, al dan niet met de SuperMUC. Voor hetzelfde jaar zijn namelijk ook 2 supercomputers gepland die elk een rekenkracht hebben van 20 petaflops. Een daarvan bouwt IBM voor het Lawrence Livermore National Laboratory. Tevens werkt het Oak Ridge National Laboratory aan een 20 petaflop-systeem. In dit lab staat ook de Jaguar, tot voor kort de krachtigste supercomputer ter wereld.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in