Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft neemt 3D-chipmaker over

Het in 1999 opgerichte Canesta is gevestigd in Sunnyvale (Californië). Het bedrijf telt ongeveer 70 medewerkers. Sinds de oprichting heeft Canesta zo’n 70 miljoen dollar aan durfkapitaal opgehaald. Tot de klanten behoren grote ondernemingen als Hitachi en Honda. Algemeen directeur James Spare was eerder hoofd ontwikkeling van Microsofts afdeling voor tv-producten.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Canesta stelt zich ten doel ‘blinde’ machines te laten ‘zien’ zodat ze op de wereld om hen heen kunnen reageren. De CanestaVision-chips en bijbehorende software maken het onder meer mogelijk dat videocamera’s beelden in 3 dimensies kunnen interpreteren. De Cobra-chipmodule is volgens de chipontwerper zelf de kleinste 3D-invoersensor ter wereld die diepte kan ‘zien’.

Tot de toepassingen behoren computergames waarbij de deelnemers het spel kunnen besturen met lichaamsbewegingen. Een andere toepassing is het bladeren door een fotoverzameling die op een groot scherm wordt getoond met handgebaren. Canesta noemt verder het uitschakelen van de tv door de handen naar elkaar toe te bewegen als alternatief voor het zoeken naar de afstandsbediening.

Nog een vinding van Canesta is een projectietoetsenbord voor mobiele apparatuur. Deze technologie is in licentie gegeven aan Celluon, een bedrijf dat op basis hiervan producten voor inbouw in elektronische apparaten wil maken. Aan Canesta zijn 44 patenten toegekend terwijl nog meer patentaanvragen in behandeling zijn.

De technologie van Canesa lijkt mooi aan te sluiten bij de XBox 360 van Microsoft. Deze week introduceert Microsoft onder de naam Kinect (kinese = beweging) een nieuwe productlijn die de XBox 360 de mogelijkheid geeft spellen met bewegingen te besturen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in