Overslaan en naar de inhoud gaan

Laptopaccu inspireert tot broodjeaapverhalen

Met die waarschuwing komt Replacedirect, dat gespecialiseerd is in accessoires voor laptops, netbooks, camera’s en ander elektronica.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Replacedirect verzamelde 9 broodjeaapverhalen die rond oplaadbare batterijen de ronde doen. In een aantal daarvan herkent men de specialiteit van het huis. Zo is het volgens Replacedirect niet waar dat merkaccu’s wel 8 uur meegaan (2,5 tot 4 uur is max), en zijn merkaccu’s ook niet beter dan andere (vaak plakt de elektronicaleverancier gewoon zijn stickertje op de accu van een gerenommeerde batterijenleverancier, en ook zitten lang niet altijd de nieuwste modellen accu’s in de elekronica). Om vergelijkbare redenen kan men niet zeggen dat een niet-originele accu gevaarlijk is voor de laptop.

Ook de fabel dat je een accu af en toe helemaal leeg moet trekken omdat dat de levensduur verlengt, is maar niet uit te roeien, zegt Replacedirect. Dat gold wel bij vroegere nikkel-cadmium (NiCd) en nikkel-metaalhydride (NiMH) accu's, maar niet bij de hedendaagse lithium-ionbatterijen.

Ontploffing
De ontploffende accu is goed voor twee fabels: de bewering dat accu’s spontaan kunnen exploderen (waarvoor ieder bewijs, technisch of in de vorm van gebeurtenissen ontbreekt), en het verhaal dat een accu kan exploderen als-ie dagenlang aan de lader blijft liggen (daar zijn accu’s tegen beveiligd).

Veel mensen beweren ook ten onrechte dat een accu met en hogere capaciteit dan het origineel gevaarlijk is voor de laptop. Onzin, zegt Replacedirect. Het enige gevaar is dat je langer kunt werken. Je moet alleen oppassen dat een vervangingsaccu op hetzelfde voltage werkt.

Ook het verhaal dat je een ‘dode’ accu nog zou kunnen repareren met een wonderlader of iets dergelijks, vindt geen genade. Het kan wel, maar dan alleen in technisch geavanceerde laboratoria, tegen kosten waartegen de kosten van een nieuwe accu in het niet vallen.

Vriesvak
En het vriesvak? Koel opslaan van een accu is altijd beter dan warm opslaan. Maar invriezen brengt niet opeens onvermoede krachten binnen de accu naar de oppervlakte. Bij moderne lithium-ionbatterijen kan er tijdens het ontdooien zelfs condens ontstaan in de batterij. Met kans op een ontploffing. En dat is geen broodje aap.

Replacedirect is nog op zoek naar een tiende ‘broodje aap’. Wie het mooiste accufabeltje twittert met de hashtag #accumythe, maakt kans op een accessoirepakket ter waarde van 100 euro. Sluitingsdatum is 30 oktober.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in