Overslaan en naar de inhoud gaan

Groot tekort dreigt voor High Tech Nederland

Savelsbergh, die afstudeerde aan de Avans Hogeschool, onderzocht een groot deel van de Nederlandse systeemindustriebedrijven die zich hebben georganiseerd in het High Tech Systems Platform. "Dertig procent van de huidige medewerkers is ouder dan 50 jaar. De pensioneringsgolf zorgt voor een instroombehoefte van ongeveer 40000 nieuwe technici in de komende tien jaar. Dit is haast een onmogelijke opgave als de uitstroom uit het Nederlandse techniekonderwijs niet verbetert."
Business
Shutterstock
Shutterstock

De gegevens maken volgens het High Tech Systems Platform duidelijk hoe belangrijk het is dat de overheid blijft investeren in technologisch onderwijs en onderzoek. Daarnaast zal de uitstroom van afgestudeerden uit de techniekopleidingen moeten stijgen om aan de behoefte te voldoen.

De hightech systeemindustrie bestaat uit bedrijven in de maakindustrie, die het grootste deel van hun producten exporteren. Het gaat hier om bedrijven als ASML, Bosch Rexroth, Thales en Vanderlande Industries. De sector meldt zich sterk te hebben hersteld van de recessie. De vroegcylische bedrijven zoals ASML hebben weer volop vacatures.

De woordvoerder van ASML zegt dat de onderneming in Nederland op dit moment ruim 500 vacatures heeft voor vaste en flex medewerkers. "We zoeken hoogopgeleide technici; starters én ervaren professionals. Het invullen van deze vacatures is van groot belang om onze technologische voorsprong te kunnen behouden."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in