Overslaan en naar de inhoud gaan

Speeksel leidt tot betere printers

Menselijk speeksel heeft een bijzondere eigenschap, die te maken heeft met de chemische samenstelling. De wetenschap spreekt in dit geval van visco-elastische vloeistoffen. Het effect kan worden waargenomen met een simpel experiment. Breng een kloddertje spuug aan op de duim, druk het plat met de wijsvinger en trek beide vingers uit elkaar. Het resultaat is een draadje met bolletjes.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Het effect wordt veroorzaakt doordat de vloeistof zeer lange molecuulketens bevat. Professor Gareth McKinley van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft nader onderzoek gedaan naar het gedrag van die lange molecuulketens, in samenwerking met onderzoekers aan Purdue University en Rice University. Daarbij kwam hij erachter dat ook de massatraagheid een belangrijke rol speelde bij het ontstaan van de bolletjes.

Met de nieuwe inzichten is het mogelijk om de samenstelling van inkt voor een inkjetprinter te verbeteren, zodat de vloeistof veel gemakkelijker in bolletjes kan worden omgezet. Die bolletjes worden op het papier geschoten en zij vormen uiteindelijk de afdruk. De techniek kan ook worden gebruik in systemen die op een gecontroleerde wijze medicamenten afgeven, aldus McKinley.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in