Overslaan en naar de inhoud gaan

Harddisk Toshiba wist inhoud bij uitschakelen

De SED-schijven van Toshiba zijn in staat gegevens tijdens het opslaan te versleutelen en bij openen van de bestanden weer leesbaar te maken. De SED-technologie komt tegemoet aan de toenemende druk op IT-afdelingen om te voldoen aan privacywetten en overheidsregels voor databeveiliging.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De in juli uitgebrachte serie draait op 7200 toeren en heeft een inbouwmaat van 2,5 inch. De schijfjes zijn onder meer bedoeld voor notebooks en externe opslagsystemen. Maar ook printers en kopieermachines bevatten steeds vaker harde schijven waarop vertrouwelijke documenten voor het afdrukken tijdelijk worden opgeslagen.

Kwaadwillenden zouden met gevoelige informatie aan de haal kunnen gaan door de schijven op afstand uit te lezen of fysiek te verwijderen. Naast de versleuteling van data heeft Toshiba nu een tweede verdedigingslinie opgeworpen: de schijven maken hun inhoud ontoegankelijk door de beveiligingssleutel van de harddisk automatisch ongeldig te maken als de netvoeding wordt uitgeschakeld. Door deze ‘Wipe Technology’ (wistechnologie) zijn de data – die wel nog steeds in versleutelde vorm op de schijf staan – niet meer te ontcijferen.

Fabrikanten van digitale printers en kopieermachines kunnen de wistechnologie gebruiken om de afbeeldingen van gevoelige documenten die ze intern opslaan, onleesbaar te maken. Het automatisch wissen van de interne encryptiesleutel van de SED-schijf bij het wegvallen van de netspanning volstaat. Dezelfde techniek is bruikbaar bij het afdanken van de apparatuur zodat deze met een gerust hart elders kan worden ingezet of aan een recyclingbedrijf kan worden toevertrouwd.

In een toelichting wijst Toshiba erop dat het grondig ontoegankelijk maken van gegevens op harde schijven tot nog toe een tijdrovend proces is. Het meermalen overschijven met nieuwe, willekeurige data kan vele uren duren. Voor fysieke vernietiging door middel van demagnetisering is speciale apparatuur vereist.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in