Overslaan en naar de inhoud gaan

Standaard voor draadloos opladen in zicht

Tot nu toe hebben zich 27 bedrijven bij het Wireless Power Consortium aangesloten. Daartoe behoren Nokia, HP, Philips, Blackberry-fabrikant RIM en Samsung. De uitspraak dat er medio dit jaar een eerste standaard zal liggen, werd door de nieuwsdienst IDG opgetekend uit de mond van Menno Treffers. Hij werkt bij Philips en is voorzitter van het consortium. Treffers was aanwezig op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Het consortium durft nog niet te zeggen wanneer de eerste apparaten op de markt komen die aan de nieuwe standaard voldoen. Voordat het zover is moeten eerst instituten voor het testen en certificeren van producten worden aangewezen. Het consortium heeft vorig jaar september al een logo (Qi) gepresenteerd dat zal prijken op de producten die aan de standaard voldoen.

De technologie van draadloos opladen is op zichzelf niet nieuw. Diverse fabrikanten hebben al eigen oplossingen op de markt. Een industriestandaard, waardoor producten van uiteenlopende fabrikanten op dezelfde lader passen, is echter nog ver te zoeken.

Het principe van draadloos opladen berust op magnetische inductie. Elektrische energie wordt overgedragen via spoelen die in de lader en het apparaat zijn ingebouwd. De lader ziet eruit als een soort mat waarop de apparaten worden gelegd.

Een bezwaar van inductie is dat er bij de overdracht relatief veel (circa 30 procent) energieverlies optreedt. Het is dan ook eerder een makkelijk dan een ‘groen’ alternatief voor gangbare laders met een stekker. De laadsnelheid is ongeveer gelijk. De oplaadmat schakelt automatisch over op druppelgewijs laden als de batterij van een apparaat bijna vol is.

Er komen verschillende standaards voor kleine en grotere apparaten. In eerste instantie wordt gewerkt aan specificaties voor kleine toestellen die maximaal 5 watt gebruiken, zoals mobiele telefoons. Voor apparaten die meer energie nodig hebben, waaronder laptops, is een tweede standaard nodig. Volgens Treffers is het werk daaraan nog niet begonnen omdat het consortium zijn inspanningen niet wil versnipperen.

Een hindernis voor de brede acceptatie van een standaard kan zijn dat sommige partijen zich (nog) niet bij het consortium hebben aangesloten. Daartoe behoort Powermat, een pionier op dit gebied die al niet-gestandaardiseerde producten op de markt heeft. Ook een fabrikant als Apple heeft zich nog niet gemeld.

Batterijenfabrikant Energizer verwacht tezijnertijd voor circa 100 dollar een standaardlader voor twee toestellen te kunnen leveren. Een oplaadhoes voor een Blackberry of iPhone zou 30 tot 40 dollar gaan kosten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in