Overslaan en naar de inhoud gaan

HP heeft primeur met USB 3.0-laptop

De Envy 15-notebook van HP is de eerste pc die officieel ondersteuning biedt voor USB 3.0, een technologie waarvan de eerste demonstraties al 2,5 jaar geleden werden gegeven. De snelle seriële poorten zitten niet in alle uitvoeringen van HP’s Envy 15. De potentiële koper zal moeten kiezen voor de duurdere modellen met een quadcore Intel Core i7-processor en de ATI 5380 grafische kaart. Binnenkort voorziet HP nog meer notebooks, waaronder de Elite-serie, van USB 3.0.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

HP staat hierin niet alleen. Op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas toonden fabrikanten als Asus, Fujitsu en Westen Digital vorige week ruim 15 producten die met supersnelle USB-aansluitingen zijn uitgerust.

Versie 3 maakt dataoverdracht mogelijk met maximaal 5 gigabit per seconde. Dat is ruim 10 keer zo snel als de 480 megabit per seconde van de huidige USB 2.0-standaard, om nog maar te zwijgen van de 12 Mbps van USB 1.1. Een bestand van 1 GB kan met versie 3 in ruim 3 tellen worden overgebracht, terwijl dat met versie 2 ruim een halve minuut duurt.

Voorwaarde is uiteraard wel dat de apparatuur aan beide kanten op USB 3.0 is voorbereid. Alle USB 3.0-apparatuur is terugwaarts compatibel en kan dus op lagere snelheden ook overweg met apapraten die alleen USB 2.0 en 1.1 ondersteunen. Belangrijk is ook dat versie 3 gelijktijdig dataverkeer in beide richtingen mogelijk maakt, wat bijvoorbeeld het synchroniseren van bestanden tussen 2 apparaten kan versnellen.

Behalve sneller is USB 3.0 ook zuiniger met energie dan zijn voorgangers. Jeff Ravencraft, voorzitter van het USB Implementers Forum, zei tegen online-nieuwsdienst CNet dat USB 3.0 maar eenderde van de energie nodig heeft van USB 2.0. Om de hogere snelheden en full-duplex te realiseren bevatten USB 3.0-kabels 5 extra draden in vergelijking met USB 2.0-kabels, die met 4 draadjes (data in/uit, voeding en massa) volstaan.

Intel heeft aangekondigd dat het USB 3.0 pas in 2011 omarmt. De pas geïntroduceerde nieuwe generatie Core-processors en Series 5-chipsets van Intel ondersteunt versie 3 nog niet. Er gaan geruchten dat Microsoft in service pack 1 van Windows 7 stuurprogramma’s voor USB 3.0 zal opnemen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in