Overslaan en naar de inhoud gaan

Hype Groene IT is over hoogtepunt heen

Wanneer een fenomeen over het hype-hoogtepunt heen is, wil niet zeggen dat er geen aandacht meer aan wordt besteed. In tegendeel, het bevindt zich in de zogeheten bezinningsfase, waarin de betrokkenen gaan denken aan praktische toepassingen van het onderwerp.
Business
Shutterstock
Shutterstock

"Groene IT past in de discussies over duurzaamheid. Het is echter maar één van de factoren waar we rekening mee moeten houden", zegt Anwar Osseyran, directeur van Vancis. Naast energie speelt ook de beschikbaarheid van andere stoffen - zoals water - een belangrijke rol. Osseyran haalt een Brits onderzoek aan, waaruit blijkt dat de behoefte aan energie en water in 2030 50 procent hoger is dan het aanbod.

IT is een van de grootste consumenten van energie, er wordt wel gezegd dat de IT jaarlijks meer CO2 uitstoot produceert dan de luchtvaartsector. "IT is dus een deel van het probleem, maar het is ook een deel van de oplossing. Met behulp van geavanceerde rekenmodellen zijn we in staat om het energieverbruik op aarde in andere - betere - banen te leiden dan nu het geval is. Zelf benaderen we de problematiek sinds enige tijd ook anders, door onze klanten door te berekenen wat ze gebruiken aan kilowatts, gigahertzen, petabytes en dergelijke. En dat blijkt te helpen. Een van onze grote klanten bleek opeens in staat te zijn om 40 procent minder energie te gebruiken, in plaats van de reguliere 15 procent extra per jaar zoals de afgelopen jaren het geval was", stelt Osseyran.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in