Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM verlengt Wet van Moore met 15 jaar

De onderzoekers hebben samengewerkt met de academische wereld en het team denkt dat de geldigheid van de beroemde Wet van Moore nog een jaar of 15 kan worden voortgezet. De 2 partners van IBM bij dit project zijn de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) en de Eidgenossische Technische Hochschule (ETH) uit Zürich. Het stapelproject heeft de naam CMosaic gekregen.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Het stapelen van afzonderlijke chips tot een ruimtelijke structuur is al eerder geprobeerd, maar vaak strandden dat soort projecten bij 2 lagen. Zo heeft Intel ooit een plan gehad om een processor direct te koppelen aan een geheugen door de 2 onderdelen aan elkaar te solderen. Die aanpak zorgde voor problemen, onder andere vanwege de ongelijke uitzettingscoëfficiënten van de onderdelen. Ook de afvoer van warmte en het maken van de onderlinge verbindingen bleek problematisch.

Bij het stapelen van meer lagen is het afvoeren van de warmte een groot probleem. Een processor mag best wel heet worden, maar het gaat mis als de schakeling een hogere temperatuur krijgt dan zo'n 85 graden Celsius. De kunst is om beneden die kritieke temperatuur te blijven. IBM en de academische partners hebben hiervoor teruggegrepen op waterkoeling. Door zeer dunne buisjes in de gestapelde chip wordt water gepompt dat de in de chip opgebouwde warmte afvoert. Het blijkt dat water van 60 graden nog voldoende verkoelingsvermogen heeft om de chip op een veilige temperatuur te houden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in