Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet wil een nieuwe supercomputer

De nieuwe plannen staan in de kabinetsvisie 'Supercomputers en supernode in Nederland', waarmee de ministerraad op voorstel van minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft ingestemd. Daarbij is gekozen voor de regio Amsterdam, waar reeds de nationale supercomputer staat die wordt gebruikt door een groot aantal wetenschappers.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het probleem met die supercomputer, de Huygens, is dat de hardware in hoog tempo veroudert. Het apparaat wordt wat snelheid betreft ingehaald door allerlei andere systemen; de plaatsing op de rangorde van snelste computers ter wereld wordt snel lager. Volgens de planning is de Huygens, een systeem van IBM op basis van de Power6-architectuur, over 2 jaar toe aan vervanging.

De komst van een compleet nieuwe supercomputer versterkt niet alleen de positie van Nederland als kenniseconomie, het biedt bovendien grote kansen voor wetenschap en bedrijfsleven. Een ultrasnelle computer trekt kenniswerkers aan en houdt hen ook vast, en dat biedt concurrentievoordelen. Door zelf een snelle computer te hebben, is de toegang tot het systeem voor Nederlandse wetenschappers gegarandeerd. Dat kan van levensbelang zijn bij overstromingen, wanneer de rekenkracht van een supercomputer nodig is om goede voorspellingen te doen van de loop van het water.

De plannen om in Europa 5 nieuwe supers te bouwen, gaan al langer rond. Het is een van de thema's van het programma PRACE, een Europees samenwerkingsverband. Nu schaart ook de politiek zich achter de voornemens, zodat de kans van slagen groter is geworden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in