Overslaan en naar de inhoud gaan

Grid van 100.000 desktops voor wetenschap

EDGeS staat voor Enabling Desktop Grids for e-Science. Het doel van dit Europese project is zoveel mogelijk systemen, die anders toch maar staan te niksen, in te zetten voor nuttig onderzoek. De desktops worden geschakeld in de vorm van grids die wetenschappers toegang geven tot de verzamelde rekenkracht van de apparatuur.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het aantal desktopsystemen is nu al groter dan 100.000 stuks, melden de organisatoren van EDGeS. De hardware bestaat voor een groot deel uit systemen met meervoudige processoren. Het aantal cores komt op meer dan 250.000 stuks, zo is becijferd. De Nederlandse bijdrage aan het project bestaat uit het Almere Grid, een verzameling van zo'n 3000 met elkaar verbonden computers.

De verzameling computers wordt inmiddels al gebruikt voor een paar toepassingen op medisch gebied, waaronder berekeningen aan proteïnen. Ook is er een applicatie die door de computer gegenereerde videobeelden voorziet van een renderinglaag, zodat een levensecht beeld wordt verkregen. De organisatoren hopen uiteindelijk dat EDGeS uit miljoenen computers gaat bestaan. "In Europa staan heel veel computers, die rekenkracht over hebben. Die miljoenen stuks hardware willen we graag inlijven", zegt Peter Kacsuk, project coördinator van EDGeS.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in