Overslaan en naar de inhoud gaan

Snelste computer ter wereld met Sparc

Fujitsu gaat het rekenmonster bouwen voor Riken, het Japanse researchinsituut voor natuurkunde en chemie. Hart van het systeem is de Sparc64 VIIIfx processor. Dit is een door Fujitsu zelf aangepast chip die wel is gebaseerd op de originele Sparc-lijn van Sun.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Fujitsu is een van de foundries die de Sparc chips voor Sun Microsystems produceren. Die externe chipsbakkers hebben een contract met Sun, dat ze in staat stelt om de chips ook aan te passen naar eigen wensen. De computer moet een rekenkracht krijgen van 10 petaflops, dat is een factor 10 sneller dan de tegenwoordig snelste computer van IBM. Dat apparaat, de Roadrunner, heeft een kracht van iets meer dan 1 petaflops.

Overigens zit IBM ook niet stil, het concern werkt aan een nieuwe supercomputer. Dit systeem heeft de codenaam Blue Waters en zal zijn gebaseerd op de Power7 architectuur. Analisten betwijfelen of Fujitsu in staat zal zijn om IBM van de eerste plaats van de ranglijst van snelste computers ter wereld te stoten. Big Blue heeft veel meer ervaring met supersnelle architecturen, zo is de redenering.

Een deskundige van Fujitsu heeft meer details vrijgegeven over de Japanse chip. De Sparc64 VIIIfx heeft acht cores aan boord, die elk lopen op een klok van 2GHz. Elke rekenkern heeft de beschikking over 5MB L2 cache. Een enkele processor levert 128 Gflops performance voor niet meer dan 58 watt vermogen. De Power6 chip van IBM vraagt ongeveer 10 watt en het concern tracht de energieconsumptie van de Power7 onder dat niveau te brengen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in