Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontslagen IT'er legt infrastructuur oud-werkgever lam

De zevenendertigjarige Jason Cornish schakelde in februari van dit jaar vanuit een MCDonald’s in Georgia uit rancune verschillende servers en systemen uit van zijn voormalige werkgever, het farmaceutische bedrijf Shionogi. Daarnaast heeft hij zich schuldig gemaakt aan het wissen van grote hoeveelheden data. Hij maakte hierbij gebruik van een geheime vSphere console.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Enorme schadepost, systemen dagen uit de lucht
In totaal schakelde hij 15 VMware hostsystemen uit, die onder meer gebruikt werden voor het versturen van e-mail, het volgen van orders en de financiële afhandeling van de farmaceut uit New Jersey. Shionogi kon haar werkzaamheden verschillende dagen niet goed uitvoeren en zegt hierdoor een schadepost van 800.000 dollar te hebben.

Cornish nam in juli 2010 ontslag bij het bedrijf na een geschil met het management, maar bleef daarna nog enkele maanden aan als consultant. In september vorig jaar werd hij, net als een aantal andere medewerkers, alsnog ontslagen. Het bedrijf heeft blijkbaar geen nieuwe wachtwoorden voor het netwerk ingesteld, of accounts geblokkeerd. Cornish kon daarna nog gewoon inloggen op het netwerk, zoals hij ook deed op die bewuste 3 februari via de gratis wifi-verbinding in de plaatselijke McDonald’s. Vervolgens schakelde hij de vSphere management console in die hij een paar weken eerder in het geheim had geïnstalleerd op het netwerk van zijn voormalige werkgever. Met behulp van de console wiste hij één voor één 88 bedrijfsservers van de VMware hostsystemen.

Tot maximaal tien jaar gevangenisstraf
In juli werd Cornish officieel aangeklaagd. Deze week moest hij voorkomen, en bekende hij dat hij zich schuldig had gemaakt aan computervredebreuk. Op 10 november volgt de uitspraak. Hij kan maximaal tien jaar gevangenisstraf krijgen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in