Overslaan en naar de inhoud gaan

Hongaars eredoctoraat voor Lex Schrijver

Schrijver onderhoudt al enkele decennia intensieve banden met Hongaarse wiskundigen. In de jaren 1979-1980 verbleef hij in Szeged om samen te werken met de eminente wiskundige László Lovász.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Schrijver promoveerde in 1977 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Van 1983 tot 1989 was hij hoogleraar in Tilburg, waarna hij in dienst trad bij het CWI. Sinds 1990 is hij daarnaast hoogleraar wiskunde aan de UvA. Schrijver publiceerde vier boeken en een groot aantal artikelen. Hij bekleedde gasthoogleraarschappen aan verschillende buitenlandse universiteiten en is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en van drie buitenlandse academies.

Ook al eredoctor bij Universiteit van Waterloo
In 2002 kreeg Schrijver ook al een eredoctoraat van de Universiteit van Waterloo in Canada. Naast verscheidene internationale prijzen, ontving hij in 2005 de Spinozapremie, de hoogsteNederlandse onderscheiding in de wetenschap.

Ofschoon onderzoek in de discrete wiskunde vaak fundamenteel is, heeft het wel de nodige praktische toepassingen. Een voorbeeld is het plannen en optimaliseren van de dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen. Het compleet nieuwe spoorboekje dat in 2007 werd ingevoerd kwam voort uit onderzoek van Schrijver samen met Adri Steenbeek. Hun werk werd in 2008 bekroond met de Franz Edelman Award, ook wel aangeduid als 'Oscar' van de operations research.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in