Overslaan en naar de inhoud gaan

iPad-arbeiders moeten beloven geen zelfmoord te plegen

Dat meldt de Engelse Daily Mail op basis van gesprekken met ingewijden en onderzoekers die de werkomstandigheden in de fabrieken in Chengdu en Shenzen onderzoeken.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Slechte arbeidsomstandigheden
De afgelopen 16 maanden hebben zeker 14 arbeiders in de Foxconn-fabrieken zelfmoord gepleegd. Dat heeft alles te maken met de werkomstandigheden. De arbeiders hebben werkdagen van 12 uur die ze grotendeels staand doorbrengen; tijdens het werk mogen ze niet met elkaar praten. Overmatig overwerk is schering en inslag. Wettelijk mag in China per maand hooguit 36 uur overgewerkt worden; bij Foxconn is dat eerder 60 tot 80 uur. Er is zelfs een geval gedocumenteerd waarin iemand 98 uur had overgewerkt in één maand. Tijdens topdrukte mogen de arbeiders maar eens in de dertien dagen een vrije dag nemen.

De arbeiders slapen met soms wel 24 man op een slaapzaal. En arbeiders die slecht presteren of de regels overtreden, worden voor het oog van hun collega’s vernederd. Van het salaris dat ze ontvangen kunnen ze nauwelijks rondkomen, al hebben ze nauwelijks tijd om het uit te geven.

Foxconn erkent misstanden
Foxconn erkent dat het de wet op overwerk overtreedt. Maar overwerk gebeurt op vrijwillige basis, stelt een woordvoerder van het bedrijf. De woordvoerder bevestigde ook dat medewerkers soms vernederd worden, al is dat geen bedrijfsbeleid, en erkende ook dat er van een spreekverbod sprake is. Medewerkers ‘worden aangespoord geen gesprekken aan te gaan die hen kunnen afleiden van de aandacht die nodig is om de accuratesse en hun eigen veiligheid te verzekeren’, heet het.

De woordvoerder ging niet in op het gewraakte document, waarin arbeiders moeten beloven geen zelfmoord te plegen. Maar mensen in leidinggevende posities hebben de zelfmoordenaars er wel van beschuldigd dat ze met hun daad hoge compensatiebetalingen voor hun familie af wilden dwingen, meldt de Daily Mail.

Eerder heeft Foxconn al vangnetten geïnstalleerd rond de gebouwen waarin de slaapzalen voor zijn arbeiders zijn gesitueerd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in