Overslaan en naar de inhoud gaan

Softwarespecialisten zijn duurste freelancers

Dat is ver boven het gemiddelde uurtarief van freelancers die kantoorwerkzaamheden uitvoeren; dat uitkomt op 72 euro. De slechtst betaalde freelancers zijn administratieve krachten. Zij rekenen tussen de 49 euro per uur (datainvoerder) en 56 euro per uur (secretaresses).
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Uit het onderzoek van Freelancematch.nl - een gratis marktplaats voor freelancewerk, waar zo’n 4000 geregistreerde freelancers en opdrachtgevers gebruik van maken – blijkt verder dat de verschillen binnen Nederland groot zijn. Een ZZP’er uit Drenthe rekent gemiddeld 55 euro per uur, terwijl een freelancer in de Randstad rond de 80 euro per uur wil ontvangen voor zijn diensten. Voor het laten maken van een website ben je in de Randstad zelfs twee keer zo duur uit als in Drenthe.

Het instellen van een Content Management Systeem is met een gemiddeld uurtarief van 55 euro voor freelancende ICT’ers het minst lucratief. Ook het optimaliseren van zoekmachines (59 euro per uur), het programmeren van websites (66 euro per uur) en het ontwikkelen van internetsites (67 euro per uur) betaalt een stuk minder dan freelancers die zich hebben gespecialiseerd in softwareontwikkeling. Gemiddeld verdienen softwareontwikkelaars die voor zichzelf zijn begonnen 83 euro per uur volgens Freelancematch. ZZP’ers die zich bezighouden met scripts en plug-ins rekenen gemiddeld 91 euro per uur.

Volgende week presenteert Automatisering Gids de resultaten van het jaarlijkse beloningsonderzoek dat is gehouden in samenwerking met Berenschot. Uit de resultaten die zojuist zijn binnengekomen blijkt dat de grootste groep van de ondervraagde ZZP’ers (30 procent) een tarief tussen de 66 en 80 euro in rekening brengt. Iets minder dan een kwart van de ZZP’ers zegt tussen de 81 en 95 euro per uur te rekenen en het percentage dat een tarief tussen de 96 en 110 euro per uur vraagt is 11 procent. Tot slot werkt 5 procent tegen een uurtarief van 110 en 125 uur en 4 procent vraagt zelfs 126 euro of meer.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in