Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwaar weer voor ICT-freelancer houdt aan

Capwell, een bemiddelingsbureau voor ICT-freelancers, voerde het onderzoek uit onder de ruim 2800 freelancers waar het contact mee heeft en vroeg of ze al iets merken van het economisch herstel. De meeste ICT-freelancers vinden het nog steeds moeilijk om een opdracht te bemachtigen. Een derde van de freelancers geeft zelfs aan hard getroffen te zijn door de crisis.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het overgrote merendeel van de freelancers (87%) heeft op dit moment wel genoeg werk om rond te komen. Uit het onderzoek komt echter naar voren dat de tarieven hierbij flink onder druk staan. Michel Taheij, Senior C# developer, beaamt dit: Voor de crisis kon je als senior developer nog makkelijk 65-70 euro per uur vragen, nu wordt er voor eenzelfde soort opdracht 40 euro per uur geboden."

Uit het onderzoek blijkt dat 45% vindt dat er meer aanbod in opdrachten is, terwijl eenzelfde percentage dit weer tegenspreekt. Het is daarom nog maar de vraag of er daadwerkelijk een stijging is in de vraag naar ICT-freelancers. Daarbij zeggen de freelancers die een stijging van het aantal opdrachten constateren, dat dit niet per se vaker tot een daadwerkelijke opdracht leidt. Ook zien zij dat dezelfde opdracht wordt gebruikt voor meerdere vacatures. Het lijkt dan om een andere vacature te gaan, maar in feite gaat het gewoon om dezelfde opdracht.

De meeste ICT-freelancers vinden hun opdrachten dankzij hun eigen netwerk (64%). 25% van de ondervraagden geeft aan opdrachten te bemachtigen via bureaus zoals Capwell. De overige 11% vindt voornamelijk opdrachten via vacaturesites. 20% van de ondervraagden is 5 uur of meer per week kwijt aan het zoeken naar een opdracht.

Opvallend is dat 76% wel vertrouwen in de markt voor 2010 heeft, terwijl 64% aangeeft dat ze niet makkelijker opdrachten vinden dan vorig jaar. IT-professional Jantien Strijland: "Ik moet heel hard werken om aan opdrachten te komen. Dat heeft echter wel als resultaat dat ik creatiever word. Dit boort weer hele nieuwe gebieden aan en vergroot zelfs mijn kansen".

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in