Overslaan en naar de inhoud gaan

Frankrijk verbiedt datahengelen Windows 10

De Franse toezichthouder CNIL baseert zich op onderzoek dat is uitgevoerd in de periode april tot juni door vertegenwoordigers van privacytoezichthouders uit verschillende Europese landen. CNIL concludeert nu dat Microsoft handelt in strijd met de Europese richtlijnen door excessief gebruikersdata te verzamelen zonder de gebruiker daar expliciet van op de hoogte te stellen.
Phishing
© Pixabay
Pixabay

CNIL constateert dat Microsoft bijvoorbeeld inzicht heeft in welke apps een gebruiker installeert en hoeveel tijd er mee wordt gewerkt. Ook geeft Microsoft niet duidelijk aan hoe gebruikers de cookies kunnen weren die zorgen dat gerichte advertenties worden getoond.

Bovendien tikt CNIL Microsoft op de vingers vanwege het overbrengen van gegevens van Europese burgers naar de Verenigde Staten op basis van het Safe Harbor-verdrag dat al in oktober vorig jaar werd opgezegd.

Formeel onderzoek en boete dreigt

Microsoft krijgt van CNIL drie maanden de tijd om aan de regels te voldoen. Is de zaak dan niet op orde, start er een onderzoek dat mogelijk op een forse boete kan uitdraaien.

Microsoft heeft zich eerder al op het standpunt gesteld dat de gegevensverzameling uitsluitend is bedoeld voor het verbeteren van de gebruikerservaring. Bovendien kunnen gebruikers zelf aangeven van welke informatie zij niet willen dat die door Microsoft wordt verzameld.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in