Overslaan en naar de inhoud gaan

België meest uitnodigende land voor hackers

Dat concludeert Rapid7 in zijn rapport National Exposure Index. België blijft landen als Tajikistan en Samoa voor op het podium. Maar ook andere landen waarvan je dat niet zou verwachten, scoren slecht. In de top 5 vinden we ook nog Australië en China, en Frankrijk en de VS bezetten plaats 13 en 14, nog voor landen als Congo, Turkmenistan en Azerbeidjan.
zwart gat / black hole
© Creative Commons BY-SA 2.5
Creative Commons BY-SA 2.5

Rapid 7 stelde de lijst op aan de hand van de vraag of de 30 meestgebruikte TCP-protocollen toegankelijk zijn van buitenaf, en zo ja, of deze lijn dan beveiligd is met encryptie. Daar komt België het slechtste uit. 31 procent van de onderzochte systemen had alle 30 poorten open staan, concludeert Rapid7. Een score die door geen enkel ander land geëvenaard werd.

Onveiligheid troef

Onveilige praktijken zijn schering en inslag op het internet. Rapid7 vond miljoenen systemen die diensten aanbieden die niet toegankelijk zouden moeten zijn via een publiek netwerk. Zo zijn er wereldwijd 15 miljoen knooppunten gevonden die telnet aanbieden, 11,2 miljoen die rechtstreeks toegang lijken te bieden tot een relationele database en 4,5 miljoen waar toegang tot printers mogelijk is. Bij 4,7 miljoen systemen is een poort die veel gebruikt wordt om Microsoft-software aan te vallen - poort 445/TCP - toegankelijk. Dat betekent nog niet dat al die toegangswegen bruikbaar zijn voor hackers, maar het biedt ze wel degelijk aanknopingspunten. Aanknopingspunten die organisaties zouden kunnen en moeten wegnemen.

Nederland is wel geanalyseerd, maar verschijnt niet in de ranglijst van meest kwetsbare landen.Het rapport is te downloaden bij Rapid7.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in