Overslaan en naar de inhoud gaan

Jan Baan hekelt digitale aanpak overheid

Baan is voorzitter van E-governance, een club verontruste professionals die vrezen dat het niet goed gaat met de digitale toekomst van Nederland. Uit de jaarrapportage bedrijfsvoering Rijk 2015 blijkt dat 105 projecten van de overheid een budget hebben van meer dan 5 miljoen euro. Zes hebben er zelfs een budget van meer dan 100 miljoen euro.
Business
Shutterstock
Shutterstock

E-governance beargumenteert in een manifest dat overheidsprojecten nooit groter mogen zijn dan 2 miljoen euro. Grotere projecten zijn complex en krijgen daardoor te maken met een lange doorlooptijden. Tegen de tijd dat ze worden opgeleverd zijn ze achterhaald. Ook zijn de grote projecten al snel zo ingewikkeld dat de uiteindelijke oplossing het probleem niet blijkt op te lossen.

Te grote afhankelijkheid van externe IT-deskundigheid

In een blog noemt E-governance de megaprojecten SPEER, Programma Vernieuwing Studiefinanciering, de ICT Transitie van het WERKbedrijf bij het UWV, Kwaliteit en Innovatie (KEI) en P-Direkt als voorbeelden van grote afhankelijkheid van externe IT-deskundigheid. Tussen 2011 en 2015 verdubbelden de uitgaven voor IT-advies door externen van 172 miljoen naar 351 miljoen.

De meen achter E-governance constateren dat Nederland het best goed doet als 4e op de Networked Readiness Index (NRI) van het World Economic Forum (WEF). De Nederlandse overheid steekt daar echter met een 17e plaatst schraal bij af. De groep heeft het rapport van de Commissie Elias en een studiereis naar Estland aangegrepen om de overheid een spiegel voor te houden. De overheid van Estland staat op positie 6 van de NRI.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in