Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Stépan Breedveld

Op zich heel goed dat zes Utrechtse gemeenten en de provincie tot samenwerking hebben besloten op het gebied van kennisdeling over open data. Dat is alleen maar toe te juichen. Door afspraken te maken over standaarden, de manier waarop je datasets ontsluit en datasets zelf kun je heel wat geld besparen en hoeft niet iedere gemeente zelf te pionieren.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De vraag is of dit vraagstuk misschien niet beter vanuit de Rijksoverheid kan worden opgepakt, zodat er een standaard infrastructuur voor open data komt die door alle Nederlandse gemeenten kan worden gebruikt. Als gemeenten en provincies, zoals de zes Utrechtse gemeenten, allemaal zelf het wiel proberen uit te vinden, bestaat de kans op versnippering. Ik wil er ook voor pleiten om de hulp in te roepen van slimme partners uit de maatschappij. Zo krijg je een kritische massa van meedenkers en is er meer steun voor de uiteindelijk gekozen digitale oplossing. In Estland is dit een concept dat al succesvol wordt toegepast. Ook in Nederland voorzie ik dat de publieke-private samenwerking zal transformeren naar een privaat-publieke samenwerking. Door de ontwikkelingen in de technologie verandert de samenleving en dus ook de rol van de overheid.

Daarin speelt mee dat door de digitalisering van de samenleving er meer en meer (open) data beschikbaar komt en die hoeveelheid zal door het Internet of Things alleen maar toenemen. Al die data moeten we op een intelligente manier verzamelen, combineren en ontsluiten, zodat er waardevolle informatie ontstaat, waarop overheid, burger en bedrijfsleven kunnen acteren.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in