Overslaan en naar de inhoud gaan

Export data naar VS verder onder vuur

Eerder dit jaar sloot Jouravá met vertegenwoordigers van de VS een nieuwe overeenkomst die de bescherming van gegevens van Europese burgers die op Amerikaans grondgebied belanden, op Europees niveau moet brengen. Een nieuwe regeling werd nodig nadat de voorganger - Safe Harbor - door het Europese Hof in strijd werd verklaard met Europees recht op het gebied van privacybescherming.
data bol
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

De nieuwste betrokkene die zich in het aanzwellende leger critici van Privacy Shield heeft geschaard, is Giovanni Buttarelli. Buttarelli is de Europese supervisor databescherming. Hoewel hij waardering zegt te hebben voor de inspanningen om tot een regeling te komen, zal Privacy Shield niet robuust genoeg blijken om het oordeel van het Hof te doorstaan, oordeelt Buttarelli.

Buttarelli staat in dat oordeel niet alleen. Eerder maakten bijvoorbeeld Jacob Kohnstamm van de Autoriteit Persoonsgegevens en Microsofts vicepresident EU government affairs John Frank dezelfde inschatting. GroenLinks diende vorige week al een motie in bij het Europees Parlement waarin de Europese Commissie gevraagd wordt Privacy Shield snel te herzien.

Lijst met aanpassingsvoorstellen

Buttarelli gaat een stap verder met suggesties, op welke punten zijns inziens Privacy Shield moet worden aangepast, en in welke richting. Volgens hem moeten onder meer de belangrijkste Europese databeschermingsprincipes geïncorporeerd worden in de overeenkomst,en meer in het bijzonder moeten duidelijker grenzen gesteld worden aan de bewaartermijnen van data waarmee Europese burgers te identificeren zijn.

Ook moet preciezer worden geformuleerd welke omstandigheden de Amerikaanse overheid het recht geven inbreuk te maken op deze principes, moet de onafhankelijkheid van de ombudsman tot wie Europeanen zich kunnen wenden beter gegarandeerd worden, en moeten Amerikaanse instellingen zich explicieter verplichten dat oordeel na te volgen. Europeanen zouden ook het recht moeten krijgen zich in voorkomende gevallen tot het Amerikaanse Congres te wenden.

De volledige lijst bemerkingen [PDF] is te lezen op de website van de Europese Data Protection Supervisor. Het document maakt zonneklaar dat Jouravá veel te vroeg victorie heeft gekraaid, en dat ern og behoorlijk wat concessies van de VS nodig zijn om tot een aanvaardbare overeenkomst te komen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in