Overslaan en naar de inhoud gaan

Oracle vangt toch weer bot in zaak tegen Google

Oracle eiste 9,3 miljard dollar van Google omdat het bij de ontwikkeling van Android gebruik heeft gemaakt van de programmeertaal Java. Die is ontwikkeld door Sun Microsystems, dat in 2010 door Oracle werd overgenomen.
Java logo

Oracle leek de overhand te hebben in deze zaak. Een eerste uitspraak in het voordeel van Google werd namelijk in hoger beroep teruggedraaid. Die uitspraak in hoger beroep heeft overigens voor de software-industrie behoorlijke consequenties: Oracle kreeg namelijk gelijk in zijn stelling dat op Application Programming Interfaces (API's) auteursrecht kan berusten. Tot die uitspraak gingen ontwikkelaars ervan uit dat dat niet het geval was. Voortaan moet men er dus op bedacht zijn dat de oorspronkelijke ontwikkelaar met een eis kan komen, als men zijn API's zonder zijn instemming in een eigen vorm gebruikt.

Fair use, beaamt de jury

Google had echter nog een tweede verdedigingslinie: het Amerikaanse auteursrecht. Dat bevat een clausule die 'fair use' toestaat. De bepaling lijkt enigszins op het Nederlandse citaatrecht. Maar deze bepaling kent onder Amerikaans recht een wijdere toepassing, zoals nu ook weer bleek: Googles beroep op deze clausule om de rechtmatigheid van zijn gebruik van de 37 Java-API's te onderbouwen, werd door de jury unaniem geaccepteerd.

De zaak is hiermee nog niet gedaan. Oracle is van plan in hoger beroep te gaan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in