Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebruik illegale software nog steeds schrikbarend

Dat blijkt uit een inventarisatie door de Business Software Alliance (BSA). De internationale softwarepiraten-jager spreekt van een relatief goede score, die te danken zou zijn aan de volwassen en 'vlakke' markt in Nederland. Dat er een daling optrad, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat bedrijven vaker software asset management (SAM) toepassen en dat software steeds meer wordt afgenomen op abonnementsbasis.
dvd's
© Pixabay
Pixabay

Zelfs banken

Mede daardoor gaat het ook buiten Nederland de goede kant op. Wereldwijd was in 2015 39 procent van de geïnstalleerde software op computers niet correct gelicenseerd. Een mooie afname dus ten opzichte van de 43 procent die naar voren kwam in BSA’s inventarisatie van 2013. Gek genoeg is ook in zeer serieuze en kritische branches het ongelicenseerd gebruik van software nog altijd hoog. Wereldwijd hebben banken, verzekeringsmaatschappijen en de beveiligingssector hierin een aandeel van maar liefst 25 procent.

Noord-Amerika het eerlijkst

De regio met het hoogste percentage aan ongelicenseerde software was Azië-Pacific met 61 procent; een daling van één procentpunt ten opzichte van de vorige enquête in 2013.

Het op één na hoogste percentage komt met 58 procent uit Midden- en Oost-Europa (drie procentpunten lager dan in 2013), gevolgd door het Midden-Oosten en Afrika met 57 procent (twee procentpunten lager dan in 2013).

Noord-Amerika heeft met 17 procent nog steeds het laagste percentage, al blijft dit met een commerciële waarde van tien miljard dollar nog steeds aanzienlijk.

In West-Europa ging het algemene percentage met één procentpunt omlaag naar 28 procent.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in