Overslaan en naar de inhoud gaan

'Google gaat trage Android-patchers aan schandpaal nagelen'

Dat meldt persbureau Bloomberg. Dat doorgaans betrouwbare persbureau baseert zich op insiders die het niet bij name noemt.
Android mascottes
© Google
Google

Het achterwege blijven van updates plaagt Android al vanaf het begin. De smartphoneproducenten laten hun apparaten binnen de kortste keren verweesd achter, als ze al patches en updates doorvoeren. Google heeft geen mogelijkheden om ze te dwingen daar verandering in te brengen. Dat resulteert erin dat minder dan de helft van de Android-toestellen op de jongste of voorlaatste versie draait. En dat ligt niet aan de gebruikers, bewijst Apple. Bij iOS draait 84 procent momenteel op de jongste versie. Producenten van Android-smarthones hebben, met andere woorden, gewoon geen zin in de kosten en het georganiseer dat een fatsoenlijk updateproces vraagt.

Rechter wil niet ingrijpen

In Nederland probeert de Consumentbond daar wat aan te doen. Begin dit jaar stapte de Consumentbond naar de rechter om Samsung in kort geding te dwingen om telefoons dan ten minste 2 jaar te patchen. De rechter wees de eis van de hand, omdat die zich niet voor een kort geding zou lenen. De zaak had geen spoedeisend belang, en de financiële gevolgen voor Samsung zouden enorm zijn, redeneerde de rechter - die kennelijk zelf geen Android-toestel heeft. de Consumentenbond blijft in publicaties en testen wel benadrukken dat zz het gebrekkige patchen een uitermate ongewenste situatie te vindt.

Google gaat binnenkort ook uit dat vaatje tappen door een lijst te publiceren van fabrikanten die hun apparaten wel up-to-date houden en ook patches aanbrengen. Het zou de fabrikanten nu al langs gaan met de eerste bevindingen, om leveranciers een kans te geven om alsnog op de lijst te komen van fabrikanten waar je een toestel van kan kopen met enig vertrouwen in de beveiliging op langere termijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in