Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer stelt extra eisen aan gewijzigde netneutraliteit

Sinds 30 april van dit jaar geldt er een nieuwe, Europese versie van netneutraliteit in ons land en daarop kwam meteen forse kritiek, aangezien de Nederlandse wet als strenger wordt gezien dan de nieuwe Europese regels. De Nederlandse wet was sinds 2012 van kracht.
Tweede Kamer spreekgestoelte
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

Nu de Tweede Kamer voor een amendement ingediend door SP-Kamerlid Gesthuizen heeft gestemd, zal er in de praktijk weinig veranderen. Het amendement regelt dat minister Kamp van Economische Zaken algemeen verbindende voorschriften rond netneutraliteit mag opstellen. Providers zullen zich aan die voorschriften moeten houden. De autoriteit Consument & Markt gaat erop toezien dat de gewijzigde regels door providers worden nageleefd.

Europese regels minder streng

In die voorschriften staat onder meer dat providers verplicht zijn om klanten altijd dezelfde internetverbinding te leveren, ongeacht waar die voor gebruikt wordt. De Europese versie van de netneutraliteit hanteerde op dit vlak minder strenge regels.

Over de nieuwe regels voor netneutraliteit is de afgelopen jaren hevig gedebatteerd. Toenmalig eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) deed in 2013 een eerste voorstel. Het Europees Parlement is in april 2014 na een hevig debat akkoord gegaan met de telecomhervormingen. Oorspronkelijk was het plan dat er eind 2015 al een einde zou komen aan extra kosten voor bellen en internetten in EU-landen, maar dat werd uiteindelijk 30 april 2016.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in