Overslaan en naar de inhoud gaan

Pratende auto kan gevaarlijk zijn

Het onderzoek is gedaan in samenwerking met de Michigan State University en Stanford University. De wetenschappers wilden weten hoe een bestuurder zich gedraagt als een auto tegen hem spreekt. Steeds meer auto's richten het woord tot de bestuurder, denk aan de autopiloot van Tesla, dus de vraag is niet onterecht.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Proefpersonen

Tijdens het onderzoek werd geen gebruik gemaakt van echte auto's, maar van een simulator. Met behulp van een Oculus Rift VR-bril, een stuur en een set pedalen werd een auto nagebootst. De deelnemers aan de proef mochten uit een catalogus een wagen uitzoeken, die dan werd opgenomen in de simulatie. Daarna mochten ze een keus maken uit 5 verschillende stemmen, door elk van die stemmen een score te geven.

Stemgedrag

Sommige bestuurders kregen een stem die ze het hoogst hadden beoordeeld, anderen kregen juist de stem met de minste waardering. Het bleek dat de eerste groep de meeste ongelukken veroorzaakte. Volgens de onderzoekers komt dat doordat een prettige stem ertoe leidt dat de auto wordt gezien als 'vriend', iemand waar je meteen naar luistert als hij wat zegt. Met als gevolg dat de aandacht op de weg verslapt. De onderzoekers presenteren hun bevindingen deze zomer op het 66ste congres van de International Communication Association in Fukuoka, Japan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in