Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid wil iedereen hacken

Het gaat om de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, die deze zomer in de Kamer zal worden behandeld. Uit de tekst blijkt dat de overheid alle verkeer over netwerken wil kunnen aftappen. Het gaat dan ook om e-mails van onschuldige burgers.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Veel kritiek

Vorig jaar werd al een concept van de nieuwe wet openbaar gemaakt en daarop kwam veel kritiek van onder andere telecomaanbieders en organisaties zoals MKB-Nederland. Zie voor meer informatie de site van de Volkskrant.

Toch een sleepnet

Voor organisatie Bits of Freedom is het duidelijk: de regering wil een sleepnet waarbij alle internetverkeer binnengetakeld kan worden. "De minister heeft ervoor gekozen om ondanks de overweldigende kritiek zijn plannen voor een sleepnet over de communicatie van onschuldige burgers door te zetten", aldus Bits of Freedom in een persverklaring.

Wollig taalgebruik

De tekst van de nieuwe wet is op een moeilijke manier opgeschreven. Ton Siedsma, onderzoeker bij Bits of Freedom: “Het gelekte voorstel laat duidelijk zien dat waar ‘onderzoeksopdrachtgerichte interceptie’ staat, eigenlijk ‘sleepnet’ gelezen kan worden. Voor een sleepnet is in Nederland geen ruimte. Wij roepen minister Plasterk dan ook op om het sleepnet in te trekken.”

Onaanvaardbaar

Bits of Freedom vindt de nieuwe wet een onaanvaardbaar privacy- en beveiligingsrisico voor de gewone internetter. Het wordt mogelijk om onschuldige burgers te hacken om bij een target terecht te komen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in