Overslaan en naar de inhoud gaan

'Opslagsysteem van 1 gram kan 1 miljard terabyte aan'

Microsoft heeft daartoe synthetisch DNA aangeschaft, laat leverancier Twist Bioscience weten. Microsoft koopt het materiaal om verder onderzoek te doen naar opslag van gegevens in de bouwstenen van het leven. Dat onderzoek is een vervolg op een eerste proef. Die proef liet zien dat met het materiaal van Twist Bioscience gegevens voor de volle 100 procent geschreven en teruggelezen konden worden.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Opslag van gegevens in DNA levert twee enorme voordelen: hoge dichtheid en lange levensduur. 1 gram DNA volstaat om 1 zettabyte aan gegevens op te slaan, ofwel 1 miljard terabyte. Dat blijft honderden jaren leesbaar. Volgens Twist Bioscience wijst recent onderzoek uit dat de houdbaarheid kan oplopen tot 2000 jaar. Daarmee zou opslag in DNA bij uitstel geschikt zijn voor archiveringstoepassingen.

Uitdagingen zijn er ook. Het vastleggen van data is nog erg duur. Per base - de bouwsteen van DNA - kost dat nu nog 10 cent. Dat bedrag denkt Twist Bioscience terug te brengen naar 2 cent - wat nog steeds duur is, overigens. Het lezen via DNA sequencing is een stuk goedkoper; de prijs daarvan is in verbluffend korte tijd enorm gezakt. Het lezen van een miljoen basen kostte begin deze eeuw nog een kleine 5300 dollar, blijkt uit cijfers van het National Human Genome Research Institute. Die bedrag is inmiddels gezakt naar 14 dollarcent.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in