Overslaan en naar de inhoud gaan

Nooit meer garantiebewijzen kwijt, met dank aan de blockchain

Eigenlijk moet je na een aankoop met garantie meteen je aankoop- en betaalbewijs in een ordner stoppen, en liever nog de documenten scannen en op logische wijze opslaan op je pc - zodat je niet verrast wordt door verbleekte bonnetjes als je ze nodig hebt. Maar dat is een klusje dat je in de opwinding over je nieuwe tv, pc, smartphone, bankstel, superschoenen en noem maar op maar al te makkelijk vergeet.

Onweerlegbaar bewijs

Deloitte heeft daar een oplossing voor bedacht waarmee onomstotelijk te bewijzen valt dat, en wanneer een consument iets gekocht heeft. Desgewenst kunnen er ook verzekeringen voor die producten of bijgekochte service aan gekoppeld worden. De basis daarvan is een blockchain, een grootboek voor vastlegging van administratieve gegevens dat bestaat uit gedistribueerde computers. De blockchaintechnologie voorkomt dat wijzigingen op één of enkele computers tot een verandering van het vastgelegde feit zorgen. Daardoor valt er niet met de gegevens te knoeien, tenzij een partij de meerderheid van de computers in een blockchain zou beheersen. Door het verkeer tussen de computers volledig versleuteld te laten plaatsvinden is de vastlegging meteen ook beveiligd.

Bitcoin nog maar het begin

De potentie van blockchaintechnologie bleek tot nog toe vooral uit het succes van de bitcoin. Maar veel partijen kijken inmiddels verder dan het creëren van een virtuele valuta die buiten controle van centrale banken staat. Een mooi voorbeeld van de mogelijkheden is de blockchaintoepassing Linq die Nasdag ontwikkelde voor aan- en verkoop van aandelen; die vermindert het tijdbeslag en verlaagt de kosten van aandelentransacties, onder andere doordat geen tussenpersonen meer nodig zijn bij afhandeling ervan. Nasdag onderzoekt nu ook een blockchaintoepassing waarmee aandeelhouders die zich in Estland als digitaal burger hebben laten registreren - wier identiteit dus digitaal onomstotelijk vaststaat - hun stemrecht op de aandeelhoudersvergadering kunnen uitoefenen.

Bron van irritatie wegnemen

Deloitte is één van de bedrijven die zeer actief de mogelijkheden van blockchain onderzoeken. Onlangs kondigde de Nederlandse tak aan dat het een infrastructuur voor blockchaintoepassingen bouwt. Het maakt daarbij gebruik van het Rubix-platform dat door de Canadese tak van Deloitte is ontwikkeld om ‘de potentie van deze technologie te verkennen en zakelijke toepassingen hierop te ontwikkelen’. En nu lanceert Deloitte Nederland dus een consumententoepassing. “Wij vroegen ons af wat de toegevoegde waarde van blockchain kan zijn in onze dagelijkse levens en zochten naar hoe deze technologie een bestaand ‘consumentenprobleem’ kan oplossen,” aldus Frank van de Ven, service designer bij Deloitte Digital. En dat probleem vond Deloitte tijdens een driedaagse hackathon dus in het gegeven dat veel consumenten aankoopbonnetjes en garantiebewijzen kwijtraken. Een bron van irritatie, aldus Deloitte, als je een beroep wilt doen op garantie, maar ook bij het aan- of verkopen van tweedehands producten.

Weinig investeringen

Deloittes toepassing werkt met gekende technologieën: een QR-code voor vastlegging van de aankoopgegevens, en een Facebook Messenger-bot voor vastlegging van de aankoopbewijzen door de consument. Een winkelier die zijn klanten deze service wil bieden, hoeft niets anders te doen dan een QR-code met aankoopdatum, aankoopbedrag, item en indien van toepassing serienummer op de aankoopbon te printen. Dat kan zonder veel problemen op een bestaande Point-of-Sale-infrastructuur geïmplementeerd worden.

De koper moet vervolgens een scan van die QR-code naar de 'garantiebot' op Facebook Messenger sturen. De Deloitte-toepassing extraheert daaruit alle benodigde informatie en plaatst die in een blockchain. Het Facebook-account fungeert daarbij als identificatie, en de koper kan zijn aankoopgeschiedenis beheren via een webprofiel dat automatisch aangemaakt wordt. Van daaruit kan hij bijvoorbeeld de garantie overdragen als hij het apparaat voor het verstrijken van de garantietermijn doorverkoopt. Meer informatie over de oplossing en de mogelijkheden is te vinden op de website van Deloitte.

'Kantelpunt naar brede toepassing'

“De oplossing die we ontwikkeld hebben, staat niet op zichzelf. Wij zijn overtuigd dat blockchaintechnologie tal van mogelijkheden biedt, ook voor consumenten. Het feit dat we in staat zijn om in een driedaagse hackathon een werkend prototype te ontwikkelen dat zo laagdrempelig en gebruiksvriendelijk is, toont aan dat we op een kantelpunt staan van deze nieuwe technologie. Van theoretische toepassingen gaan we nu echt naar oplossingen om veiligheid en vertrouwen online te borgen,” zegt Jacob Boersma, cyber security- en blockchainexpert binnen Deloitte.

Deloitte gaat de toepassing niet zelf in de consumentenmarkt aanbieden; de bedoeling is dat de oplossing opgepakt wordt door winkelketens, verzekeraars en/of webshops.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in