Overslaan en naar de inhoud gaan

'Digitale infrastructuur is blinde vlek voor VNO-NCW'

VNO-NCW bood deze week het mainport-advies aan bij staatssecretaris Sharon Dijksma. Daarin ontbreekt echter aandacht voor de digitale infrastructuur. "De impliciete aanname lijkt te zijn dat het mainport model slechts van toepassing is op de fysieke economie als het gaat om het creëren van economische waarde” zegt Michiel Steltman, directeur van Stichting DINL.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Hij wijst er op dat de Tweede Kamer in oktober 2015 unaniem de motie Verhoeven aannam. Daarin werd de Nederlandse regering opgeroepen tot de ontwikkeling van een visie en beleid voor stimulering van de digitale mainport. Dat betekent dat politiek Den Haag de waarde en het belang van de digitale infrastructuur als mainport inziet en het tijd vindt om daar naar te handelen. VNO-NCW wijkt nu af van deze lijn. Steltman: “VNO-NCW mist daarmee een belangrijke voorwaarde voor de digitalisering van de samenleving en de economische ontwikkeling van Nederland."

De omissie van de digitale mainport in het VNO-NCW advies valt in het licht van de feiten dan ook niet te rechtvaardigen, stelt de DINL. De digitale mainport levert significante directe en indirecte werkgelegenheid en een substantiële bijdrage aan het bruto nationaal product. In 2013 voegde de gehele internet economie in Nederland € 34 miljard euro toe aan het BNP, ofwel 5,3%. Het groeipotentieel van de sector is enorm: jaarlijks groeit de bijdrage van de sector aan het BNP, uitgedrukt in euro’s, met 9%, en het aandeel in het BNP met 0,5%. Het aantal arbeidsplaatsen in de internet economie bedroeg in 2013 ca. 140.000 FTE. (Deloitte, 2014.

Goede digitale infrastructuur is cruciaal voor de economie

Steltman: “Een sterke digitale infrastructuur die tot de top van de wereld behoort is een noodzakelijke voorwaarde voor deze forse, aanhoudende groei. Uit rapporten van Deloitte over de omvang en het belang van de Nederlandse digitale infrastructuur, blijkt onomstotelijk dat de economische dynamiek van de digitale mainport dezelfde karakteristieken heeft als die van de fysieke mainports. Het gaat niet alleen om de toegang tot online diensten en de digitalisering zelf, maar ook om de dynamiek en het ecosysteem dat aan de basis staat van de Nederlandse positie als digitale gateway naar Europa en de wereld. Nederland is een aantrekkelijke vestigingsplaats voor datacenters."

DINL wil in dialoog met VNO-NCW en samen met de sector beleid te ontwikkelen dat gericht is op de stimulering van alle drie de mainports.



Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in