Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam innovatiehoofdstad van Europa

Aan de titel is 950.000 euro verbonden. Amsterdam was genomineerd voor zijn benadering van slimme groei, start-upbedrijven, leefbaarheid en digitale sociale innovatie.
gemeente Amsterdam
© gemeente Amsterdam
gemeente Amsterdam

Steden met meer dan 100.000 inwoners mogen meedingen. Tot de negen steden die de finale haalden behoorde ook Eindhoven, voor het combineren van digitale technologie met een ‘slimme’ stedelijke verlichtingsstrategie. Berlijn, Glasgow, Milaan, Oxford, Parijs, Turijn en Wenen stonden ook op de shortlist. Barcelona werd twee jaar geleden uitgeroepen tot de eerste ‘iCapital’.

Steden met meer dan 100.000 inwoners mogen meedingen. Tot de negen steden die de finale haalden behoorde ook Eindhoven, voor het combineren van digitale technologie met een ‘slimme’ stedelijke verlichtingsstrategie. Berlijn, Glasgow, Milaan, Oxford, Parijs, Turijn en Wenen stonden ook op de shortlist. Turin werd tweede en krijgt een ton, Parijs, dat derde werd, mag 50.000 euro besteden.

Volgens Moedas komt Amsterdam de titel toe vanwege zijn ,,holistische visie in en op de stad''. Robert-Jan Smits, die bij de Europese Commissie de afdeling leidt die de prijs heeft ingesteld, feliciteert Amsterdam. "De stad faciliteert innovatie op vele manieren waarbij openheid, creativiteit, pragmatisme en samenwerking vooropstaan. Dat zien we bijvoorbeeld terug in het grote aantal start-ups, hightechbedrijven, de twee topuniversiteiten en het science center NEMO.

"We zijn heel erg blij met deze prijs'', reageert de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren (Economie). "De stad krijgt deze waardering dankzij het lef en de ideeën van een heleboel mensen. Ik denk aan alle creatieve ondernemers en vooruitstrevende wetenschappers die zich op hun plek voelen in Amsterdam. We hadden al een tijd het idee dat we voorop liepen. Dit is de bevestiging ervan.''

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in