Overslaan en naar de inhoud gaan

High-tech uit VS bang voor nieuwe Britse wet

De wet wordt kortweg aangeduid als de IP Bill en hij is bedoeld om duidelijk te maken wat de sterke arm wel en wat zij niet mag doen bij onderzoek naar cybermisdaad. Volgens de Amerikaanse bedrijven is de bewoording van die bevoegdheden dermate vaag, dat er eigenlijk geen grenzen worden gesteld.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Enkele wet

De bezwaren zijn gezamenlijk naar voren gebracht door Apple, Facebook, Google, Twitter, Microsoft en Yahoo. Ze zijn el blij dat het hele onderwerp wordt afgedekt door een enkele wet, maar ze eisen wel een duidelijke formulering. "De kans dat deze wet - als hij eenmaal is aangenomen - gaat fungeren als voorbeeld voor andere landen is heel groot. Vandaar dat we vanaf het begin een heldere formulering willen", aldus de 6 bedrijven in een verklaring.

Bewaarplicht

De wet schrijft voor dat ISP's gedurende 12 maanden alle digitale gedragingen van hun gebruikers moeten vastleggen. Dat moet gebeuren in een zodanig formaat dat de speurders er makkelijk toegang toe kunnen krijgen.

Achterdeurtje

In het wetsvoorstel zoals het r nu ligt, is geen duidelijke referentie naar achterdeurtjes in systemen en software. "Zo'n achterdeurtje heeft daarmee geen wettelijke status en wij zijn bang dat individuele rechters hun eigen mening gaan vormen over het onderwerp. Dan krijg je wildgroei en dat willen we niet", aldus de Amerikanen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in