Overslaan en naar de inhoud gaan

Internet of Things blaast Witte Fietsenplan nieuw leven in

Publieke fietsen worden steeds populairder om het vervoer in grote steden te verduurzamen. Steden als Barcelona, Parijs, Kopenhagen, Hangzhou en New York staan er bekend om. Om het 'delen' van fietsen te vereenvoudigen had Mobilock al een fietsslot ontwikkeld dat via een app op de mobiele telefoon kan worden geopend. Het systeem is aantrekkelijk omdat het zonder betaalzuilen, fietsklemmen of speciale stallingen kan.
Mobilock
© Mobilock
Mobilock

Het maakt gebruik van zaken die er al zijn: 19 miljoen fietsen, circa 8 miljoen smartphones en tienduizenden fietsenstallingen. Daarom wordt Mobilock wel getypeerd als de hightech doorstart van het Witte Fietsenplan van provo uit de jaren 60.

Sinds de presentatie in januari wordt Mobilock benaderd door fietsverhuurders, bedrijven, bungalowparken, hotels en andere ondernemers uit de toeristenindustrie.

Twee penlite-batterijen

Maar al voor de eerste sloten worden uitgeleverd staat al weer een volgende vernieuwing op stapel, op basis van LoRa. LoRa is een goedkope oplossing voor draadloze communicatie over grote afstanden. Het maakt geen gebruik van 3- of 4G en leent zich vooral voor toepassingen waarbij relatief weinig data 'over de lijn' hoeven te gaan. Naast de lage kostprijs heeft LoRa, dat in Nederland door KPN wordt aangeboden, als voordeel dat het weinig stroom verbruikt. Een apparaat dat met het LoRa-netwerk is verbonden kan 15 jaar lang data en commando’s verzenden op slechts twee penlite-batterijen. Mobilock wil de mogelijkheden van LoRa inzetten om real-time de locaties van de met zijn sloten toegeruste fietsen te monitoren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in