Overslaan en naar de inhoud gaan

Elke Windows-versie loopt ernstig gevaar

Microsoft legt een bijzondere nadruk op het gevaar van een softwareprobleem dat zich in alle versies van Windows voordoet. Het gaat om een fout in de behandeling van media-bestanden. Het bedrijf heeft patch beschikbaar (bulletin MS16-027) die via de reguliere Patch Tuesday updates gisteren is vrijgegeven en wordt aangeboden met Windows Update.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De fout stelt kwaadwillenden in staat code ten uitvoer te brengen op een pc waarmee een gemanipuleerd mediabestand op een website wordt geopend. Vooral wie ingelogd is met administratorrechten loopt een groot risico. De bug kreeg het hoogste waarschuwingsniveau 'critical'.

Microsoft wijst er op dat alle ondersteunde versies van Windows - dus Vista tot en met Windows 10 - de kwetsbaarheid bevatten. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat Windows XP de fout ook bevat, maar voor dit verouderde besturingssysteem komt geen patch meer beschikbaar.

In het Update-pakket van gisteren zitten nog vier bulletins met het label 'critical', die problemen repareren in Windows (MS16-026 en MS16-028), Internet Explorer (MS16-023) en Microsoft Edge (MS16-024).Microsoft heeft overigens op dit moment nog geen meldingen dat er misbruik is gemaakt van de vijf 'critical' gelabelde beveiligingslekken, maar daar kan verandering in komen nu er meer over bekend is. Daarom is een snelle reparatie essentiëel.

Daarnaast bevat het pakket aanpassingen ook een aantal met het label 'Important'. Een overzicht van de patchronde van maart staat op Microsofts Technet.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in