Overslaan en naar de inhoud gaan

Belastingdienst start proef met iDIN

Het gebruik van iDIN lijkt veel op het gebruik van iDEAL, de succesvolle online-variant van het betalen met een PIN-pas. De bedoeling is dat in de loop van dit jaar meer proeven starten met het gebruik van iDIN voor het inloggen bij webwinkels en banken.
Belastingdienst

Deelname aan de proef bij de Belastingdienst is nu beperkt tot klanten van de ING en Rabobank, vertelde Gijs Boudewijn van de Betaalvereniging Nederland gisteren op het Online Betaalcongres. Emerce doet daar verslag van. Om gebruik te maken van iDIN moeten deze bankklanten eenmalig de identificatiedienst activeren via internet. Bij elk volgend bezoek aan de Belastingdienst volstaat de inlog met iDIN.

Ook aanvulling op iDEAL

De Betaalvereniging Nederland wil ook volgende maand een proef starten met het initiëren van een iDEAL-betaalopdracht door het scannen van een QR-code die op drukwerk, een brief of een beeldscherm wordt getoond. Met de iDEAL QR-app hoeven betaalgegevens niet zelf te worden ingevuld.

Het is opmerkelijk dat de Belastingdienst deelneemt aan deze proef van de banken omdat de overheid bijna klaar is met een eigen online identificatiedienst met de naam Idensys. Die vervangt de proeven met eID en moet op termijn DigiD vervangen. Beide identificatiemethoden zijn los van elkaar ontwikkeld. De overheid wilde met het Afsprakenstelsel Elektronische Toegangsdiensten de online identificatie tot een publiek-private samenwerking maken. De banken hebben er echter voor gekozen een apart systeem op te zetten waarmee zij voortbouwen op de eerdere investeringen in kennis en expertise op het gebied van Identity Management.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in