Overslaan en naar de inhoud gaan

Softwareprobleem nekt paspoortcontroles Schiphol

De Koninklijke Marechaussee kampt volgens Nijhuis al jaren met tekorten. In verband met het verhoogde dreigingsniveau en de toestroom van asielzoekers wordt de grenspolitie op steeds meer plekken ingezet en is de bezetting op Schiphol alleen maar verder onder druk komen te staan.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Oplossing dringend gewenst

"Wij hebben dringend behoefte aan een oplossing voor de korte én lange termijn", zei Nijhuis. "Wat ons betreft wordt er in de Voorjaarsnota financiële ruimte vrijgemaakt voor de oplossing van dit probleem. Dat is snel naar Haagse begrippen, maar niet naar die van Schiphol." De zomervakantie nadert dan met rasse schreden, benadrukte hij. Uitbreiding van de bezetting van de marechaussee is op zo'n korte termijn niet mogelijk, beseft Nijhuis. "Meer handjes zou goed klinken, maar daar hebben ze de mensen niet voor. Maar je zou wel meer kunnen doen met technologie."

Gezichtsherkenning

Op Schiphol bestaan al geautomatiseerde identiteitscontroles op basis van gezichtsherkenning. Dat systeem heet No-Q, wat wil zeggen: geen wachtrijen. "Maar die staan er dus wel", zei Nijhuis. "Dat komt doordat het systeem niet snel en betrouwbaar genoeg is. Te vaak moeten mensen alsnog aansluiten voor de gewone paspoortcontrole."

Softwareprobleem

Dat is volgens de topman vooral een softwareprobleem, dat met wat extra geld snel op te lossen moet zijn. Bedragen wilde hij niet noemen. "Maar we hebben het zeker niet over tientallen miljoenen." Ook kan volgens Nijhuis meer onderscheid worden gemaakt in de intensiteit van paspoortcontroles. "Je moet je afvragen of je een vakantievlucht met allemaal keurige gezinnen met kinderen aan boord, net zo streng moet controleren als een vlucht uit een risicogebied."

Marechaussee

De marechaussee begrijpt de zorgen van Nijhuis en overlegt met het ministerie van Veiligheid en Justitie over de inzet op Schiphol in de zomermaanden. "Wij doen er alles aan om rijen bij de paspoortcontrole zo snel mogelijk weg te werken, maar doen geen concessie aan de kwaliteit van de grensbewaking", stelde het korps in een verklaring.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in